Skip to main content

Onderwijs

Kwaliteitsvol onderwijs dat inzet op gelijke onderwijskansen, is een hefboom om de armoede te doorbreken. Voor kinderen in armoede is de toegang tot gelijke onderwijskansen niet steeds gegarandeerd. Met de oudergroep en de jongerenwerking leveren we een bijdrage tot verhoogde toegang via de projecten partnerschap ouders en school, school en mentaal welzijn. Oudere nota’s van projecten rond onderwijs vind je terug bij Andere.

Partnerschap ouders en school

Inspraak van gezinnen in armoede is cruciaal om tot kwaliteitsvol onderwijs en een goed gelijke-onderwijskansenbeleid te komen. Met onze oudergroep werkten we rond de focus “partnerschap tussen ouders en school”. Partnerschap is noodzakelijk om samen te kunnen werken aan een succesvolle schoolloopbaan en toekomst voor elk kind. Onderstaande instrumenten geven inkijk in het perspectief op partnerschap om zo te inspireren, te stimuleren en de dialoog op gang te brengen.

Open Kaart - ‘Open Kaart’ is een kaartspel dat scholen en leerkrachten (in opleiding) motiveert, inspireert en ondersteunt om met partnerschap aan de slag te gaan. We dagen je uit om na te denken over je eigen drempels en noden om als leerkracht met elke ouder een partnerschap aan te gaan. Het bevat quotes, reflectievragen, tips en geluidsfragmenten waar je ouders aan het woord hoort.
Je kan het kaartspel bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – kostprijs 15 € en 5 € verzendingskosten.
Bekijk hier één themaonderdeel van het spel en hier de toelichting bij het spel.

Tentoonstelling - De oudergroep van Recht-Op ging in september 2021 een sociaal artistiek traject aan met illustrator Maarten Peeters. Het resultaat is een tentoonstelling met beeld en geluid, die je meeneemt in de leefwereld van gezinnen in armoede.

Je kan de tentoonstelling lenen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Documentaire - Partnerschap : ouders in armoede aan het woord. Je hoort vier ouders in armoede aan het woord die jou meenemen in hun leefwereld. Ze vertellen hoe partnerschap een verschil kan maken.
Bekijk hier DOCU PARTNERSCHAP I Ouders in armoede aan het woord - YouTube

Projectnota - Partnerschap tussen ouders en school. In dit rapport schetsen we de kijk van ouders op partnerschap en vind je een verslag van focusgroepen met scholen, stad en onderwijspartners om ook hun kijk op partnerschap te kennen.
Lees hier

Welwijs - In WELWIJS (een tijdschrift dat informatie brengt over de raakvlakken tussen WELzijnswerk en onderWIJS) verscheen volgend artikel of armoede en onderwijs en de rol van partnerschap tussen school en ouders.
Lees hier

Onderwijs en mentaal welzijn

Leven in een gezinssituatie met armoede heeft een grote impact op het mentaal welbevinden van jongeren. Zowel rechtstreeks als onrechtstreeks kan de schoolomgeving bijdragen aan hoe jongeren zich voelen. Scholen en leerkrachten staan soms onvoorbereid tegen deze uitdagingen. In 2021 zochten we in een kleinschalig experiment naar antwoorden. We bekeken welke rol een therapeut op school kan spelen en welke rol er voor scholen kan weggelegd zijn.
Lees hier Kwetsbare jongeren en mentaal welzijn: welke rol kan de school spelen?

Na een periode van thuisonderwijs konden jongeren in september 2020 terug naar school. Deze nieuwe start vereiste aandacht voor de psychische kwetsbaarheid van jongeren na de lange periode van isolement in vaak moeilijke omstandigheden. We formuleerden met jongeren en ouders 10 vuistregels om bij deze terugkeer oog te hebben voor een brede aanpak.
Lees hier Samen naar September – 10 vuistregels voor een sterke heropstart

Andere

Onderwijs is een terugkerend thema. Hier vind je enkele nota’s van oudere projecten. Ze bieden inzichten die in sommige gevallen nog steeds aan de orde zijn of ze geven aan hoe er soms – traag – toch verandering komt.

Copyright © Recht-Op vzw